Το ξεκίνημα του ταξιδιού
Ένας διαγωνισμός στάθηκε η αφορμή να ταξιδέψουμε για ακόμα μία φορά στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Αυτό το ταξίδι είχε κάτι το ξεχωριστό. Γιατί; Γιατί συνταξιδιώτες μας ήταν οι δύο νικητές του διαγωνισμού, η Βίκυ και ο Γιώργος. Μαζί τους «ξαναανακαλύψαμε» την πρωτεύουσα του καφέ και αισθανθήκαμε τον ενθουσιασμό της εξερεύνησης και τη δίψα για γνώση. Γι’ αυτό θα δούμε αυτό το ταξίδι ζωής μέσα από τα δικά τους μάτια!
Ημέρα 1η– Γνωρίζοντας το Sao Paulo
Η ξενάγηση ξεκινά και στόχος είναι να «νιώσουν» οι συνταξιδιώτες μας, την πόλη. Πρώτη στάση: Pátio do Colégio.Όπως οι ίδιοι διηγούνται «Στην καφετέρια του μουσείου δοκιμάσαμε τον πρώτο μας καφέ στη Βραζιλία και είδαμε από κοντά τα Pau-Brasil trees, γνωστά για το κόκκινο χρώμα που παράγουν».
Επόμενη στάση: Μερκάδο Μουνισιπάλ.«Είναι η μεγαλύτερη και γεμάτη ζωή αγορά στην καρδιά της πόλης. Δεν μπορούσαμε παρά να δοκιμάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα σπάνια και εξωτικά φρούτα, ψάρια και λαχανικά της περιοχής».
Μια ξενάγηση δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένη χωρίς έναν χώρο τέχνης. Έτσι, πηγαίνουμε προς το Δημοτικό Θέατρο του Σάο Πάολο, ορόσημο για την επανάσταση των τεχνών στη Βραζιλία το 1922. Η μέρα έκλεισε με μια επίσκεψη στο Havaianas store, στην πηγή της σαγιονάρας στην περιοχή Jardim.
Ημέρα 2η– Η βόλτα στο Αγρονομικό Ινστιτούτο
Για να «γευτούμε» πραγματικά τον καφέ, πρέπει πρώτα να μάθουμε για αυτόν. Αυτό έγινε με την επίσκεψη στο instituto agronomico do paraná – IAPAR, χώρος ανάπτυξης της γεωργικής τεχνολογίας και γνώσης με κέντρο της τους ίδιους τους παραγωγούς.
«Μας μίλησε ο ερευνητής Gustavo Sera από το πρόγραμμα ερευνών και κέντρο ποιότητας καφέ, για τον τρόπο δημιουργίας και το γευστικό προφίλ των εξαιρετικής ποιότητες ποικιλιών IAPAR. Έπειτα, περάσαμε από την θεωρία στην πράξη, δηλαδή στο χωράφι! Είδαμε από κοντά για πρώτη φορά τα δέντρα με τα περίφημα κεράσια καφέ και λύσαμε όλες μας τις απορίες».
Σειρά έχει το ερευνητικό εργαστήρι. Πώς ήταν η εμπειρία τους; «Πρώτη φορά καταλάβαμε τις βασικές διάφορες ανάμεσα σε Arabica και Robusta, με το cupping. Το καλύτερο ήταν ότι δοκιμάσαμε εξαιρετικής ποιότητας ποικιλίες καφέ». Η μέρα όμως δεν τελείωσε εκεί. «Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε πιο όμορφα την μέρα μας, παρά χαλαρώνοντας στο café που διατηρεί ο Gustavo στην πόλη Londrina. Δοκιμάσαμε την ποικιλία IPR107 σε εσπρέσο, νιώθοντας όσα μας είχε πει νωρίτερα στο μάθημα για τις γεύσεις που δίνει η συγκεκριμένη ποικιλία από κόκκινα φρούτα όπως φράουλα και βατόμουρο. Τέλος, μάθαμε πως ο πράσινος καφές αποκτά γεύση και άρωμα κάνοντας roasting μαζί με τον Gustavo».
Ημέρες 3η και 4η– Μαθαίνοντας για τον καφέ στη φάρμα Fazenda California
Η Fazenda California μετρά πάνω από έναν αιώνα και έχει έναν άσο στο μανίκι: την τοποθεσία της. Εντοπίζεται στα περίχωρα της νότιας Βραζιλίας, όπου ευνοείται το harvest και κατά την χειμερινή περίοδο. «Η μέρα μας ξεκίνησε φτάνοντας στην φάρμα Fazenda California στην περιοχή Zacarezinho. Εκεί, μας υποδέχτηκε ένας υπέροχος άνθρωπος, ο ιδιοκτήτης της φάρμας Luiz Roberto και οι συνεργάτες του. Μας ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις και μας διηγήθηκαν την ιστορία της φάρμας και της περιοχής».
Ώρα για μάθημα!«Επιστροφή στην τάξη για ένα εξαιρετικό μάθημα από τον Luiz, μιλώντας για την σημασία του ποιοτικού καφέ σε σχέση με τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής και την ανάγκη για βαθιά τεχνογνωσία στην καλλιέργεια. Μάθαμε και για τους τρόπους επεξεργασίας του καφέ και πως η ζύμωση επηρεάζει τελικά την γεύση και την ποιότητα. Μετά την εξαιρετική ομιλία δεν υπήρχε καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσουμε το cupping! Αφού ο Luis μας εξήγησε όλες τις διαδικασίες ενός επαγγελματικού cupping στα εργαστήρια της φάρμας, δοκιμάσαμε μερικούς από τους καλύτερους καφέδες της Βραζιλίας». Τέλος μέρας με… «την προίκα της Coffee Island. Είδαμε από κοντά τα χωράφια που καλλιεργούνται τα καφεόδεντρα με τη σημαία του λουλουδιού που μας μεταφέρει έστω για λίγο πίσω στην Ελλάδα».
Η 2η μέρα στη φάρμα ξεκινά στα χωράφια! «Μάθαμε για το κλάδεμα, την καρποφορία του δέντρου, τι ύψος πρέπει να έχει ένα καφεόδεντρο και πώς η κλίση του εδάφους επηρεάζει την συλλογή νερού κατά τις βροχοπτώσεις. Τέλος, γνωρίσαμε τους ανθρώπους πoυ συλλέγουν τον καφέ, τους pickers, μαζέψαμε κεράσια καφέ και τους βοηθήσαμε λιγάκι στο τίναγμα». Όταν επιστρέψαμε στις εγκαταστάσεις ο ενθουσιασμός της Βίκυς και του Γιώργου μας γέμισε χαρά. «Μια μεγάλη έκπληξη μας περίμενε εκεί. Όχι μόνο είδαμε από κοντά πώς γίνεται η επεξεργασία καφέ αλλά την κάναμε εμείς. Κάναμε μετρήσεις σε διάφορους τρόπους ζύμωσης, εξετάζοντας την μεταβολή της θερμοκρασίας, των σακχάρων και του ph».
Ημέρα 5η– Δεύτερη φάρμα, η Fazenda Bananal
Πριν φύγουμε από τη φάρμα California κάναμε μια «Επίσκεψη στα νέα κεντρικά γραφεία της Capricornio και γνωρίσαμε τους ανθρώπους που εργάζονται και οργανώνουν όλο αυτό το project». Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού: η φάρμα Fazenda Bananal.
«Αφήνοντας πίσω την εξαιρετική φιλοξενία του Luiz, τις γνώσεις και το πάθος για τον καφέ, φτάσαμε στον νέο μας προορισμό στην φάρμα Bananal, οπού εκεί μας περίμενε ένας επίσης καταπληκτικός άνθρωπος, η Carolina Attala, ιδιοκτήτρια της φάρμας. Μαζί με τους συνεργάτες και τη μητέρα της μας ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις, στις καλλιέργειες καφέ, καθώς και στους σταθμούς επεξεργασίας. Ο συνδυασμός της τεχνολογίας με την παράδοση είναι τα βασικά στοιχεία που κάνουν την φάρμα τόσο ξεχωριστή, ικανή να σε μεταφέρει πολλά πολλά χρονιά πίσω από την στιγμή λειτουργία της.
Το ταξίδι ολοκληρώνεται στα καφεκοπτεία Coffee Island
Η ανεπανάληπτη εμπειρία που βιώσαμε μαζί με τη Βίκυ και τον Γιώργο ολοκληρώνεται στην Ελλάδα. Μέσω του Direct Trade ο μοναδικός specialty καφές καταφτάνει από τις φάρμες στην Coffee Island. Έτσι, καταφτάνουν και οι αγαπημένοι σας Microfarm καφέδες. Κάθε γουλιά φέρνει μαζί της κι ένα κομμάτι από τη ζωή της Βραζιλίας, ένα κομμάτι από αυτό το ταξίδι!