Το μαγευτικό ταξίδι στις γεύσεις της Αιθιοπίας ολοκληρώνεται, τουλάχιστον για την ώρα! Με τον Ethiopia Adola ολοκληρώνεται και μια μοναδική Microfarm εμπειρία specialty αρωμάτων και γεύσεων, από την πατρίδα του καφέ.
Πρόκειται για τον 21ο Microfarm Project και τον 4ο – και τελευταίο – της σειράς Ethiopia Motherland. Μη χάσεις την ευκαιρία να τον δοκιμάσεις και… να μάθεις το δικό του μοναδικό μυστικό! Ας τον γνωρίσουμε.
Το γευστικό εισιτήριο για Αιθιοπία.
Ο Adola έχει κι αυτός τη δική του καταγωγή και ξεχωριστή θέση στον χάρτη του καφέ. Οι ρίζες του βρίσκονται στην περιοχή Sidama, στα 1900 μ. υψόμετρο. Πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο σταθμό επεξεργασίας. Εκεί, η συγκομιδή γίνεται σε μικρές τοπικές φάρμες από ντόπιους μικροκαλλιεργητές. Πρόκειται για έναν limited και artisan roasted καφέ, που θα σε κερδίσει από την πρώτη κιόλας γουλιά!
Η γεύση του; Πιο ιδιαίτερη από ποτέ.
Πώς γίνεται αυτό; Χάρη στο ιδιαίτερα ξεχωριστό γευστικό προφίλ του: λικέρ βύσσινο, μαρμελάδα πεπόνι και σιρόπι σοκολάτας.
Αυτός ο 100% Specialty Arabica Heirloom καφές με πολύπλοκα αρώματα, σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητος.
Ανατρεπτικά μοναδικός.
Ποιος είναι ο άσος που κρύβει στο μανίκι; Είναι αυτό το extra step που ακολουθούν οι καλλιεργητές του πριν από την ξηρή μέθοδο επεξεργασίας και το medium καβούρδισμα που έπεται. Αυτή η ιδιαίτερη επεξεργασία, βασίζεται σε ημι-αναερόβια ζύμωση και εφαρμόζεται σε πολύ μικρές ποσότητες καφέ. Μια διαδικασία αρκετά απαιτητική σε φροντίδα και ιδιαίτερα χρονοβόρα, αλλά απαραίτητη για να δημιουργηθεί αυτός ο μοναδικός καφές.
Στον σταθμό επεξεργασίας Adola, μία από τις στάσεις του ταξιδιού μας στην Αιθιοπία, μάθαμε από τους οικοδεσπότες μας ότι η χώρα εφαρμόζει τη natural μέθοδο επεξεργασίας, εδώ και 100 χρόνια. Εκείνοι όμως, όπως μας εκμυστηρεύτηκαν, ήθελαν να κάνουν κάτι ξεχωριστό και καινοτόμο. Και τα κατάφεραν!
Όλα ξεκινάνε από το βήμα της “προσεκτικής διαλογής”. Επιλέγουν να μαζέψουν, δηλαδή, μόνο τα ώριμα κεράσια του καφέ από τα καφεόδεντρα και έπειτα τα τοποθετούν απευθείας μέσα σε νάιλον σακιά, πάνω στα “αφρικανικά κρεβάτια”. Αφού ασφαλίσουν τα νάιλον σακιά, τα αφήνουν εκεί για 6 ημέρες και αφότου ολοκληρωθεί η ξηρή ζύμωση (dry fermentation), για ακόμα 2 εβδομάδες.
Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ημερών, τα ανοιγοκλείνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πιο συγκεκριμένα, τα ανοίγουν νωρίς το πρωί και νωρίς το απόγευμα, αφού μόνο τότε η θερμοκρασία είναι όσο χαμηλή πρέπει ώστε να επιτευχθεί το slow drying, που χαρίζει στον καφέ καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα, για ομοιόμορφο αποτέλεσμα, αναποδογυρίζουν τα κεράσια ανά μία ώρα.
Η ομάδα μας, από τις πρώτες κιόλας γουλιές, συνειδητοποίησε ότι δεν έχει ξανασυναντήσει τέτοια γευστικά χαρακτηριστικά από έναν καφέ της Αιθιοπίας στο παρελθόν και εκστασιάστηκε!
Μην ξεχνάς…
Για να δοκιμάσεις κι εσύ αυτόν τον μοναδικό καφέ, έλα σε ένα κατάστημά μας ή παράγγειλε online. Απόλαυσέ τον είτε από τα χεράκια του barista μας είτε από τα δικά σου. Φτιάξε αυτόν τον limited καφέ στο σπίτι και γίνε κι εσύ ένας #proudcoffeemaker.