Διπλός, μονός, γλυκός, σκέτος, στη χόβολη, στο μπρίκι, καϊμάκι με φουσκάλες, «καραβίσιος». Ο ελληνικός καφές, όπως κι αν τον προτιμάς, είναι μέρος της ταυτότητάς σου. Από τους παππούδες στο καφενείο μέχρι τους γονείς σου που τον απολάμβαναν στις καλοκαιρινές διακοπές δίπλα στη θάλασσα, έχεις μεγαλώσει με τo άρωμά του. Όσο όμως κι αν νομίζεις ότι τον ξέρεις, τόσο περισσότερα μυστικά κρύβει!
Ας τα ανακαλύψουμε!
Ένας καφές όπως ο ελληνικός, αν και με αραβικές καταβολές, που τον απολάμβαναν στην Κωνσταντινούπολη και τα παράλια, δεν θα μπορούσε παρά να περιβάλλεται έστω και λίγο από το μυστήριο που είχαν οι περιοχές αυτές. Σίγουρα, δεν είναι φτιαγμένος με ξόρκια, αλλά… ποιον καφέ «διάβαζαν» οι μάγισσες της Σμύρνης; Τον ελληνικό φυσικά!
Ποια είναι τα 10 πράγματα που ίσως να μη γνώριζες για αυτόν;
Νο 1: Με την πάροδο των χρόνων και την εισαγωγή μεγαλύτερης ποικιλίας καφέδων, η κατανάλωση του ελληνικού έπεσε. Δεν υπήρχαν πλέον ναύτες στον Πειραιά να παίρνουν την πρώτη μυρωδιά της επιστροφής στην πατρίδα, με την πρώτη γουλιά ελληνικού στα καφενεία. Ούτε οικογένειες να μαζεύονται στην ταβέρνα του χωριού με τη μόνη τηλεόραση για να δουν αγώνες συντροφιά με βαρύ ελληνικό. Παρόλα αυτά, το 50% των Ελλήνων (πόσοι ήταν πριν;!) εξακολουθεί να πίνει ελληνικό. Γι’ αυτό άλλωστε έχει συνδεθεί με την παράδοση!
No 2: Η τεχνική παρασκευής του και το ψήσιμό του τον κάνουν τόσο μοναδικό, που προστατεύεται από την UNESCO.
Νο 3: Δεν είμαστε οι μόνοι που απολαμβάνουμε ελληνικό καφέ. Μάλιστα, σε όλες τις περιοχές που πίνουν παραδοσιακά Ibrik– όπως ονομάζεται επίσημα – ο καφές παίρνει και το αντίστοιχο όνομα: τούρκικος, αρμένικος, αραβικός, μεσανατολικός και κυπριακός.
No 4: Η περιεκτικότητα του ελληνικού σε καφεΐνη είναι μόλις 40 mg ανά φλιτζανάκι! Έτσι, μπορείς να τον απολαμβάνεις συχνότερα μέσα στη μέρα σου, αφού ανεξάρτητα από την έντονη γεύση του είναι αρκετά ελαφρύς.
Νο 5: Πώς είναι ένας πετυχημένος ελληνικός καφές; Με πηχτό καϊμάκι που διατηρείται κατά το σερβίρισμα. Δεν έχεις ακούσει τον παππού σου να ζητάει τον ελληνικό του με φουσκάλες;
Νο 6: Δεν έχει θερμίδες! Μόλις προσθέσεις ζάχαρη, τότε ναι… έχει θερμίδες.
Νο 7: Συνοδεύεται τέλεια με λουκούμι. Ένα από τα πιο παραδοσιακά προϊόντα στα παράλια της Μικράς Ασίας, δεν θα μπορούσε παρά να συνδυάζεται αρμονικά με τον ελληνικό.
Νο 8: Κάνει καλό! Πώς; Είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών που είναι σημαντικές για τον οργανισμό.
Νο 9: Τα παλιά καφεποιεία που σήμερα έχουν ονομαστεί καφεκοπτεία, ασχολούνταν αποκλειστικά με την εισαγωγή, την άλεση και συσκευασία ελληνικού καφέ. Ο ελληνικός καφές ήταν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια και ιεροτελεστίες της καθημερινότητας των ανθρώπων!
Νο 10: Ο ελληνικός ονομάζεται διαφορετικά ως «ο καφές του μερακλή», γι’ αυτό και ακόμα και σήμερα περιμένουμε να μας σερβίρουν έναν μερακλίδικο καφέ!
Και μην ξεχνάς…
Αν θέλεις να ανακαλύψεις περισσότερα για τον ελληνικό καφέ, μπορείς να περάσεις από τα καφεκοπτεία μας ή να επισκεφτείς το coffeeisland.gr για delivery στο σπίτι.