Το ταξίδι του Microfarm Project® ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2014, με τον πρώτο Specialty Limited Edition καφέ να καταλαμβάνει τον δικό του χώρο στο Espresso Bar των καφεκοπτείων μας. Και έτσι πέρασαν 2,5 χρόνια και ο ενθουσιασμός μας για το Microfarm Project®, όπως και ο δικός σας όλο και μεγαλώνει… Και κάπως έτσι φτάσαμε στο 10ο MicroFarm Project!
Και το όνομά του: Ethiopia Lomi Tasha!
Για το οποίο ταξιδέψαμε στις φάρμες της Αιθιοπίας, με προορισμό την πόλη Shakisso στην περιοχή Oromia. Ανακαλύψαμε μια πληθώρα γεύσεων και αρωμάτων με απώτερο σκοπό να τα μοιραστούμε όλα αυτά στο φλιτζάνι μας. Σε αυτή την περιπλάνησή μας γνωρίσαμε ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα, ιστορία και πολιτισμό, με κοινό όμως γνώρισμα, το ίδιο πάθος, τον Specialty καφέ. Οι άνθρωποι αυτοί μας εξιστόρησαν την περιπέτεια του καφέ και μοιράστηκαν μαζί σας τα ιδιαίτερα «μυστικά» του. Έναν καφέ που μαγεύει με το ευχάριστο άρωμα και την ελκυστική γεύση του.
Βρείτε τον σε όλα τα Καφεκοπτεία Coffee Island σε επετειακή λευκή συσκευασία “10th pack”.
Και για αυτούς που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την προέλευση του καφέ:
Χώρα: Αιθιοπία
Περιοχή: Oromia
City: Shakisso
Σταθμός Επεξεργασίας: Gigesa Washing Station
Υψόμετρο: 2100 μέτρα
Ποικιλία Arabica: Heirloom Ethiopian varieties
Μέθοδος Επεξεργασίας: Υγρή Επεξεργασία
Συγκομιδή: Νοέμβριος-Ιανουάριος
Στην διάλεκτο της περιοχής, Lomi Tasha σημαίνει: Απαλό λεμόνι
Και έτσι δένουν όλα! Γιατί το Γευστικό προφίλ του Ethiopia Lomi Tasha θυμίζει:
Λεμόνι • Άνθη• Μαύρο Τσάι
Συγκομιδή
Για να ξεκινήσει η συγκομιδή, το φρούτο θα πρέπει να έχει φτάσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο ωρίμανσης. Η συγκομιδή των κερασιών από τα καφεόδεντρα γίνεται με το χέρι, διαλέγοντας τους κατάλληλους καρπούς κάθε φορά. Μόνο αυτοί που έχουν το σωστό χρώμα και το κατάλληλο μέγεθος θα χρησιμοποιηθούν για το MicroFarm Project. Στη συνέχεια οι καρποί οδηγούνται στο σταθμό επεξεργασίας, όπου γίνεται η τελική διαλογή τους και ξεκινά το στάδιο της επεξεργασίας τους.
Υγρή Μέθοδος Επεξεργασίας
Ο καφές συλλέγεται από τα δέντρα με το χέρι, κάθε καρπός ξεχωριστά. Έτσι εξασφαλίζουμε ότι μόνο όσοι έχουν το μέγεθος και το χρώμα που πρέπει, θα χρησιμοποιηθούν για το MicroFarm Project. Μετά τη συλλογή τους μεταφέρονται στο σταθμό επεξεργασίας. Εκεί γίνεται μια δεύτερη διαλογή, ώστε να αφαιρεθούν ξένα σώματα ή τραυματισμένοι από τη μεταφορά καρποί και στη συνέχεια μεταφέρονται μέσω καναλιών νερού σε ειδικές δεξαμενές. Στις δεξαμένες αυτές θα φτάσουν μόνο οι καρποί που θα βυθιστούν, καθώς οι επιπλέοντες θα συνεχίσουν την πορεία τους προς άλλες δεξαμενές επεξεργασίας. Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται λόγω διαφοράς στη πυκνότητα του καρπού. Οι πιο ώριμοι θα βυθιστούν ενώ οι άγουροι, οι επιπλέοντες καρποί θα συνεχίσουν. Προτού φτάσουν στις δεξαμενές, αφαιρείται ο φλοιός και μερική από τη σάρκα του καρπού, έτσι στη δεξαμενή φτάνει ο κόκκος με ελάχιστη σάρκα πάνω του (mucilage). Η ζύμωση στις δεξαμενές θα γίνει σε δύο στάδια. Το πρώτο θα διαρκέσει περίπου 24 ώρες και στη συνέχεια οι κόκκοι θα πλυθούν καλά με καθαρό νερό και θα περάσουν σε νέα δεξαμενή όπου θα γίνει το δεύτερο στάδιο, για 12-16 ώρες περίπου. Στη συνέχεια οι κόκκοι θα πλυθούν καλά ξανά και θα στεγνώσουν ώσπου η υγρασία τους να φτάσει περίπου το 10%. Η διαδικασία αυτή επηρεάζει το προφίλ του καφέ, αυξάνοντας την αίσθηση της οξύτητας και δημιουργώντας τα πολύπλοκα γευστικά χαρακτηριστικά.