Η αρχή του Microfarm Project® έγινε με τον καφέ Nicaragua Santa Maria de Lourdes, Natural Process, MicroLot 1314-3-8791 από την περιοχή Cordillera de Dipilto.
Η φάρμα Santa Maria de Lourdes βρίσκεται σε υψόμετρο 1350-1550 μέτρων μέσα σε ένα άγριο φυσικό περιβάλλον πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα. Η διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής αποτελούσε πρωταρχικό στόχο για τον Octavio Peralta,για το λόγο αυτό από τα 1000 στρέμματα της περιοχής καλλιεργεί μόνο τα 500,ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα ο εμπλουτισμός του φυσικού περιβάλλοντος.
Το μικροκλίμα της περιοχής στη φάρμα Santa Maria de Lourdes είναι αρκετά υγρό και για το λόγο αυτό τα δέντρα έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους ώστε να επιτρέπεται ο σωστός αερισμός τους. Υπάρχει επίσης εξοπλισμένη καντίνα στην οποία σιτίζονται οι 60 μόνιμοι εργάτες και οι 150 εργάτες της χειρονακτικής συγκομιδής (pickers) κατά την περίοδο της συγκομιδής. Όλα τα παραπάνω έχουν χαρίσει στη φάρμα την πιστοποίηση των προϊόντων της με το πρότυπο του Rainforest Alliance.
Με μια ματιά
Φάρμα/Farm – Santa Maria de Lourdes
Υψόμετρο/Altitude – 1350-1550 μέτρα
Περιοχή/Location – Sand Fernando, Nueva Segovia
Μέθοδος επεξεργασίας/Preparation – Φυσική/Natural
Ποικιλία/Variety – Arabica (Caturra, Catuai and Javanica)
Ιδιοκτήτης/Owner – Octavio Peralta
Πιστοποίηση/Certification – Rainforest Alliance
Συγκομιδή/Harvest – Μάρτιος 2014
Περιορισμένη ποσότητα/Limited Edition – ~1600kgr – 8000pcs of 200gr packages
Συγκομιδή
Για να ξεκινήσει η συγκομιδή των καρπών πρέπει να έχουν φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ωρίμανσης, δηλαδή συγκέντρωσης σακχάρων στον καρπό. Το επίπεδο της ωρίμανσης μετράται με ένα διαθλασίμετρο brix (brix refractometer). Όταν η ένδειξη είναι πάνω από 22% τότε οι αντίστοιχοι καρποί συλλέγονται και κατηγοριοποιούνται σε Micro Lot. Η συγκομιδή των καρπών του καφέ από τα καφεόδεντρα γίνεται επιλεκτικά με το χέρι.
Επεξεργασία
Το συγκεκριμένο MicroLot 1314-3-8791 έχει υποστεί τη φυσική επεξεργασία. Οι καρποί μένουν στο δέντρο μέχρι να ωριμάσουν αρκετά ώστε να έχουν υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης σακχάρων (>25%). Συλλέγονται επιλεκτικά με το χέρι και αφήνονται (όλος ο καρπός εξωκάρπιο και μεσοκάρπιο) να αποξηρανθούν (drying process) – όπως η σταφίδα – σε υπερυψωμένα κρεβάτια αποξήρανσης (raised drying beds) για 17 περίπου ημέρες.
Τα υπερυψωμένα κρεβάτια σε σχέση με την εναπόθεση στο έδαφος βοηθούν τόσο στο να αερίζονται καλύτερα οι καρποί και να μην αναπτύσσεται υγρασία και μούχλα όσο και στο να μην προσλαμβάνουν οι καρποί συστατικά του εδάφους που αλλοιώνουν εν τέλει τη γεύση του. Αυτή η επιμονή στις λεπτομέρειες της διαδικασίας έχει συμβάλλει στη δημιουργία μοναδικών γευστικών προφίλ καφέ που βασίζονται στην πολυπλοκότητα, την καθαρότητα και την πολύ υψηλή γλυκύτητα.
Ποικιλία καφέ
Arabica και πιο συγκεκριμένα οι ποικιλίες Caturra, Catuai και Javanica.
Caturra: ποικιλία από τη Βραζιλία, που προέρχεται από την γνωστή ποικιλία Bourbon. Διακρίνεται για την οξύτητά της και το μέτριο σώμα της.
Catuai: Υβρίδιο της ποικιλίας Mundo Novo και της Caturra. Προέρχεται από τη Βραζιλία, αλλά η καλλιέργειά της είναι ευρέως διαδεδομένη στην κεντρική Αμερική. Διακρίνεται για την υψηλή οξύτητά της.
Javanica: Πιστεύεται ότι αυτή η ποικιλία σχετίζεται με την ποικιλία typical. Έχει αρκετά χαρακτηριστικά αφρικανικού καφέ, όπως η πολυπλοκότητα αρωμάτων λουλουδιών και λεμονιού με εκπληκτικά επίπεδα γλυκύτητας.
Peralta Family
Ο Octavio Peralta από το 1970 έχει στην κατοχή του 50 εκτάρια (500 στρέμματα) τα οποία δεν μπορούσε να καλλιεργήσει μέχρι τα τέλη του 1980 λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα. Το 1994, έχοντας καθαρίσει την περιοχή από νάρκες, ξεκινά την παραγωγή υψηλής ποιότητας καφέ.
Η οικογένεια Peralta εδώ και πολλά χρόνια θεωρεί ότι το μέλλον της καλλιέργειας καφέ στη Νικαράγουα βρίσκεται στην εξαγωγή ποιοτικού καφέ υπό τη μορφή μικρών παρτίδων. Προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους να καλλιεργήσουν καφέ καθώς πιστεύουν ότι η πολυπλοκότητα του φυσικού περιβάλλοντος και η άρτια τεχνολογικές τους εγκαταστάσεις μπορούν να δημιουργήσουν καφέ με μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά.
Μέσω αυτής της διαδικασίας έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με την κάθε μορφή καλλιέργειας, τις συνθήκες του περιβάλλοντος (υγρασία, θερμοκρασία, κυκλοφορία αέρα), τα χαρακτηριστικά του εδάφους και τις μεθόδους επεξεργασίας που επηρεάζουν την κάθε παρτίδα (MicorLot) ώστε να εξάγουν κάθε φορά χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το ποιες ποικιλίες καφέ και ποιες μέθοδοι επεξεργασίας είναι οι πιο κατάλληλες για κάθε διαμέρισμα της φάρμας τους.
Nicaragua
Χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η παραγωγή του καφέ στη Νικαράγουα έχει περάσει από πολλά κύματα. Τα χρόνια της δικτατορίας του καθεστώτος Sandinista από το 1970 έως το 1990 οδήγησαν πολλούς παραγωγούς να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η επιστροφή τους μετά το 1990 δεν έγινε με εύκολες συνθήκες καθώς τόσο ο τυφώνας Mitch το 1998 όσο και η παρατεταμένη κρίση των τιμών του καφέ στις αρχές του 2000 δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στους παραγωγούς. Παρά τα παραπάνω προβλήματα η Nicaragua παράγει σήμερα αρκετούς ποιοτικούς καφέδες που έχουν πρωταγωνιστήσει και στους διαγωνισμούς Cup of Excellence.