Την 1η Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο, όλος ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ. Πρωταγωνιστής της ημέρας είναι αυτό το πολύτιμο φυτό που μαγικά μετατρέπεται στο αγαπημένο μας ρόφημα: τον καφέ. Μαζί του έρχονται στο προσκήνιο, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μέχρι τώρα κρύβονταν στα παρασκήνια. Από τους παραγωγούς, τους roasters, τους baristi, τους συνεργάτες μέχρι και τον διανομέα. Κάθε κρίκος αυτής της αλυσίδας είναι εξίσου πολύτιμος για εμάς. Απολαμβάνουν όμως οι παραγωγοί τους «καρπούς» των κόπων τους;
Καρποί του καφέ
Μία ημέρα με ξεχωριστό νόημα
Αυτή η αφήγηση θα είναι λίγο διαφορετική. Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να γιορτάσουμε και ταυτόχρονα, να προβληματιστούμε. Fact 1: H κατανάλωση καφέ αυξάνεται καθημερινά, έχοντας αγγίξει τις 3 δισεκατομμύρια κούπες ημερησίως. Fact 2: Υπάρχει μια δραματική πτώση στην αξία του που είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 15 χρόνων. Που οδηγεί αυτό; Σε εκατομμύρια farmers και παραγωγούς που παλεύουν να βγάλουν αρκετά για να ζήσουν, ενώ απειλείται ακόμα και η ευημερία της οικογένειάς τους. Fact 3: Από μια κούπα καφέ που κοστίζει 3$ στην Αμερική, ένας μικρός παραγωγός παίρνει περίπου το ισάξιο αντίτιμο του 1 cent.
Το πολυτιμότερό τους αγαθό.
Τι κάνουμε εμείς για αυτό;
Η συνεργασία μας με τους παραγωγούς γίνεται αποκλειστικά μέσω του Direct Trade. Ο καφές περνά από τους ίδιους κατευθείαν σε εμάς, αλλάζοντας έτσι όσο το δυνατόν λιγότερα χέρια. Γιατί είναι αυτό τόσο σημαντικό; Οι παραγωγοί ανήκουν σε συνεταιρισμούς που προάγουν τον καλό ποιοτικό καφέ, την προστασία του περιβάλλοντος και βελτιώνουν διαρκώς τις συνθήκες καλλιέργειας, μαθαίνουν στους φαρμιέρηδες νέες τεχνικές ανάλογα με τον δικό τους καφέ και διατηρούν έναν ηθικό κώδικα σχετικά με τους ανθρώπους, αλλά και με τον πολύτιμο αυτόν καρπό. Δημιουργούμε, λοιπόν, σχέσεις εμπιστοσύνης και έναν άρρηκτο δεσμό μαζί τους από τον οποίο επωφελούμαστε όλοι. Οι παραγωγοί, εμείς κι εσύ!
Οικογενειακή φάρμα στην Κολομβία– μέλος συνεταιρισμού.
Οι ιστορίες τους είναι το κίνητρό μας
Έτσι έχουμε καταφέρει να βοηθάμε παραγωγούς όπως τον Salzi από την Ινδονησία. Ως 2ης γενιάς ιδιοκτήτης, το 1 στρέμμα που κληρονόμησε από τους γονείς του είναι η μοναδική πηγή εσόδων του. Μέχρι το 2010, δεν υπήρχε τοπικός εξαγωγέας καφέ και τις φορές που τελικά κατάφερναν να εξάγουν τον καφέ τους, οι τιμές ήταν ασταθείς και χαμηλές. Το 2015, ο Salzi πήρε την απόφαση να γίνει μέλος του τοπικού συνεταιρισμού, για να δημιουργήσει σταθερές συνεργασίες και να βελτιώσει τις πρακτικές παραγωγής του καφέ του. Όπως δηλώνει μάλιστα ο ίδιος «Με όλες αυτές τις πιστοποιήσεις (ενν. βιολογική πιστοποίηση και πιστοποίηση από το Fairtrade) πλέον παράγουμε πιο ποιοτικό καφέ και επομένως πληρώνεται ο καφές σε υψηλότερη τιμή από πριν. Παράλληλα, συνδράμουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και εφαρμόζουμε την αρχή της βιώσιμης καλλιέργειας».
Ο Salzi νιώθει περήφανος για τη φάρμα του.
Το αποτέλεσμα;
Ο Salzi και κάθε άλλος παραγωγός μας που συμμετέχει σε συνεταιρισμούς, συνεργάζεται μαζί μας μέσω του Direct Trade. Οι κόκκοι που φτάνουν στα χέρια μας και έπειτα στην κούπα σου δημιουργούν έναν ποιοτικό Specialty καφέ, χωρίς αυτό να προϋποθέτει μεσάζοντες.
Γυναίκες στην ηγεσία της παραγωγής καφέ.
Μια γυναίκα-σύμβολο δύναμης στην παραγωγή καφέ
Με τον ίδιο τρόπο, μία παραγωγός στη Γουατεμάλα μάς μίλησε για την δική της προσωπική εμπειρία. Έχοντας κληρονομήσει τη φάρμα από τη μητέρα της, ανακάλυψε το πάθος της για τον καφέ και σταδιακά άρχισε να καλλιεργεί περισσότερα δέντρα και να βελτιώνει την υγρή επεξεργασία του καφέ. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει; Το φύλο της. Η ίδια λέει ότι έχει καταφέρει να ισορροπήσει ανάμεσα στην οικογένεια και τη δουλειά, ενώ παράλληλα, έχει τους κατάλληλους ανθρώπους στις σωστές θέσεις για να γίνονται οι εργασίες, όπως ακριβώς πρέπει. Όμως, αισθάνεται ότι πρέπει να αγωνιστεί παραπάνω για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων της, ιδιαίτερα αφότου έγινε ιδιοκτήτρια της φάρμας.
Μάλιστα, τα τελευταία 10 χρόνια είναι μέλος του συνεταιρισμού “Mujeres en Café”, δηλαδή «Γυναίκες στον Καφέ», της Γουατεμάλας. Όπως μας λέει «Ήμουν μέλος του συμβουλίου για τις τελευταίες δύο περιόδους και με αυτόν τον τρόπο οι γυναίκες της Γουατεμάλας που είναι παραγωγοί καφέ βοηθάμε η μία την άλλη».
Οι φάρμες περνούν από γενιά σε γενιά. Αυτό θα έπρεπε να είναι το μέλλον τους.
Με τη ματιά στο παρόν και την καρδιά στο μέλλον…
…παρατηρεί ότι οι φάρμες του καφέ τείνουν να εξαφανίζονται δραματικά, εξαιτίας των χαμηλών τιμών του καφέ παγκοσμίως. Αισθάνεται τυχερή, γιατί εκείνη τουλάχιστον τα βγάζει πέρα και καταφέρνει να είναι σωστή στις υποχρεώσεις της. Σ’ αυτό το σημείο, συμβάλλει και το Direct Trade.
Το μήνυμά της; Να συνεχίσει ο κόσμος να πίνει καφέ. Δηλώνει με σιγουριά και αυτοπεποίθηση ότι «Ο καφές της Γουατεμάλας είναι ένας από τους καλύτερους στον κόσμο και η φάρμα μου έχει βαθιές ρίζες ιστορίας. Αρχικά, η φυτεία μοιάζει με έναν τεράστιο κήπο, ενώ ακόμα και το σπίτι μας είναι 110 ετών χτισμένο από Ισπανούς μετανάστες το 1890 και είναι μια “αρχιτεκτονική αναγέννηση” ισπανικού κάστρου».
Με την ελπίδα να ανοιχτούν νέοι ορίζοντες στον κόσμο του καφέ.
Τι σημαίνουν όλα αυτά και γιατί είναι σημαντικά;
Αν η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ δεν είναι σημαντική αφορμή για να μιλήσουμε για τα προβλήματα και τις λύσεις στην βιομηχανία του καφέ τότε ποια είναι; Δεν μπορούμε μόνο να μιλάμε για ποικιλίες και χαρμάνια, κυρίως γιατί χωρίς τους παραγωγούς και όλους όσοι εργάζονται στις φάρμες, ο καφές δεν θα υπήρχε. Τους οφείλουμε σεβασμό και βοήθεια για να συνεχίσουν να μας προσφέρουν αυτό που αγαπάμε περισσότερο: τον specialty καφέ!
Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις, σου ζητάμε να ενώσεις τη φωνή σου μαζί μας και να στηρίξεις με τη γνώμη σου το κίνημα #coffeepledge. Όλοι μας αγαπάμε τον καφέ, ας κάνουμε το καλύτερο για να τον σώσουμε!
Ethiopia Damo: Το 1ο Κεφάλαιο της Ethiopia Motherland Edition
Γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ μαζί μας!
Πού; Στο κατάστημα Coffee Island της γειτονιάς σου! Πότε; Την Τρίτη 1η Οκτωβρίου! Γιατί; Για να απολαύσεις τον Microfarm Project Ethiopia Damo στην τιμή του καθημερινού σου καφέ. Ένας limited καφές που δεν πρέπει να χάσεις.